SOS Buxusmot

SOS buxusmot header
Buxusmot

Buxusmot

Buxus weg of buxus houden?

De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers. Dankzij hun correcte en efficiënte aanpak lijkt de opmars van de buxusmot stilaan onder controle. 

SOSbuxusmot geeft advies hoe en wanneer je de buxusmot best aanpakt.

buxusmot rups

Hoe de buxusmot herkennen

De Buxusmot, de Rups en de poppen

De vleugels van de buxusmot zijn helderwit van kleur met een bruine rand. Het lichaam is ook wit met een bruine kop en bruin achterlijf. Er is een zeldzame variant die geheel bruin is. Van tip tot tip is de mot ongeveer 4 cm breed. De mot vliegt vooral 's nachts, soms spot je hem overdag.

Jonge rupsjes zijn vuilgeel van kleur en moeilijk te zien. Oudere rupsen hebben een zwarte kop en een felgroen lijf met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Ze vervellen een keer of zeven. Een volgroeide rups is 4 cm lang en verschuilt zich binnenin de buxusplant.

schade buxusmot

Hoe de schade herkennen?

De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.

De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn (spinsels). Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.

Grote aantallen rupsen kunnen een volledige buxusplant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde, maar herstelt meestal volledig. In de zomer heb je na 6 tot 8 weken opnieuw mooie, groene scheuten. Je hoeft aangetaste planten niet meteen te verwijderen. Zorg voor een optimale bemesting, want een gezonde plant heeft meer weerstand tegen ziekten en plagen.

Buxusmot rups

Hoe de Buxusmot beheersen?

Pak de plaag aan als je rupsen ziet in april, in juli en in september. Geef de voorkeur aan fysische en biologische bestrijdingsmiddelen. Een professionele tuinaannemer heeft een ruimer gamma aan bestrijdingsmiddelen ter beschikking, waaronder ook biologische.

Begin met een snoeibeurt om haarden met eitjes, rupsen of poppen te verwijderen. Doe dit in het najaar of in het voorjaar. Zo haal je de overwinterende rupsen weg en hoef je deze in het voorjaar alvast niet meer te bestrijden. Breng alle snoeiafval in een gesloten zak naar het containerpark. Bij een zware aantasting kan je de rupsen perfect bestrijden met een biologisch insecticide. Koop een product op basis van spinosad en vraag advies over de correcte manier van toepassing.

Feromoonvallen geven een goede  aanduiding over de aanwezigheid van vlinders en helpen de komst van nieuwe rupsen te voorspellen, maar zijn geen bestrijdingsmiddel. Vang de motten bij valavond. Blijf de hele zomer alert want nieuwe motten kunnen je planten belagen.

Buxusmot

Vragen over de Buxusmot?

De aanwezigheid van buxusmot in je tuin is wat je hoopt te vermijden, maar ondanks goede zorgen kan het je deze zomer overkomen. 

Dan zit je vast met heel wat vragen over je planten en over de plaag. 

Door een goede timing kan je met minimale inzet van middelen een geslaagde bestrijding uitvoeren. Daardoor is het effect op nuttige insecten minimaal. Een bloeiende buxus is bovendien een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor alle soorten bijen.

Buxus

Buxusmot Brochure

Wil je alles nog eens op je gemak nalezen? Download dan zeker onze Buxusmot brochure. 

Partners

Het onderzoek naar een gepaste bestrijding van de buxusmot wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. In 2018 en 2019 hebben zij diverse beheersingstechnieken getest en beoordeeld vanuit de praktijk. AVBS en Landelijke Gilden vertalen deze verworven kennis naar handige tips voor jouw tuin en waarschuwen wanneer het tijd is om te handelen.
AVBS
PCS
ILVO
Departement landbouw en visserij