8 tips voor tuinplezier
8 tips voor jeugdig tuinplezier
Het voorbije jaar hebben we ontdekt hoe fijn het is buiten te zijn. De grote vakantie is het ideale moment om aandacht voor de natuur door te geven aan de volgende generatie. Spendeer minstens één dag per week met de kinderen in de tuin en maak ze bewust van het fantastische buitenleven.
1. Planning maken
Om leuk te starten plan je best een kort overlegmoment met de kinderen.
- Wat vinden ze leuk om te doen;
- Wat zouden ze graag in de tuin hebben;
- Welke taken willen ze op zich nemen;
- Wat verwachten ze van jou als (groot)ouder.
Je maakt in onderling overleg een beknopte planning op zodat ieder zijn of haar taken kent. Eens de planning gemaakt, kan je van start gaan.
2. M²-tuin

Heel wat kindjes hebben er al eentje, een mini-moestuin waar ze zelf groentjes en fruit in kunnen kweken. Als je er nog geen hebt, kan je best met deze activiteit starten zodat ze er de komende weken plezier van hebben en nog wat vruchtjes kunnen oogsten. Je kan een kant-en-klaar exemplaar kopen of zelf een m²-tuin met palletten maken. Of voorzie een reeks grotere potten, daarmee lukt het ook. Belangrijk is vooral dat jullie er samen aan werken. Ga samen naar het tuincentrum voor grond en plantgoed. Radijsjes, sla en worteltjes zaaien kan nog in juli en augustus, andere plantjes koop je best als jong plantgoed. Denk aan kerstomaatjes, doordragende aardbeien, munt, … Koop vooral wat de kinderen zelf lekker vinden. Als ze het zelf hebben gekweekt,
zal het ongetwijfeld nog beter smaken.
3. Tuinritueel
Een tuinritueel is een fijne manier om elke dag van de vakantie te doen. Samen op de yogamat, intussen van natuurgeluiden genietend, energie opdoen? Enkele ademhalingsoefeningen en de zonnegroet doen, de batterijtjes zijn meteen opgeladen. Misschien heb je wat ruimte om een blote-voetenpad aan te leggen waar je samen (geblinddoekt) over kan lopen? Een ruimte van 1,2 m breed x 6 m lang voor 10 verschillende materialen is ideaal. Gebruik tuinmaterialen om over te lopen en verzamel ze samen met de kinderen. Leg ze in een volgorde zodat ze de bloedcirculatie stimuleren. Een voorbeeld: zand, potgrond, mos, droge dennennaalden, hooi, kleine ronde keitjes, stro, eikels, blad van bomen of struiken en zacht schapenwol om te eindigen. Op het einde kan je nog een verfrissend badje zetten om de voeten te spoelen.
4. Dinosaurus- of kabouterpark

Een grote bak of kist, zelfs een versleten ‘zwembad/zandbak-schelp’ kan dienst doen als nieuwe verblijfplaats voor legomannetjes, barbiepoppen of dinosaurussen. Zoek samen met de kinderen in hun boeken naar de plantensoorten waar hun favoriete speelfiguurtjes normaal tussen zouden leven en ga dan op zoek naar gelijkaardige gewassen. In een verblijfplaats voor dino’s zijn varens en grassen heel geschikt. Voorzie ook stukken hout en keien en misschien zelfs een waterbakje om een meer mee te maken. Vul de bak met goede grond en het plantgoed, de bewoners kunnen hun nieuwe terrein betreden. Uren buitenspeelplezier verzekerd!
5. Wees niet vies van een beetje modder!
Weer of geen weer, laat een regenbui en de bijhorende modder je niet tegenhouden om toch de tuin in te trekken! Kinderbijslagfonds Infino schreef een boeiend artikel over de voordelen van (een beetje) modder. Laarzen aan en gaan!
"De kinderen zijn super trots dat ze in hun zelfgemaakt lounge kunnen zitten in de tuin!"
Bram Van Bossuyt
Vader van twee kinderen

6. Kunstwerkje maken
Kinderen vinden het heel prettig en zijn trots als er een persoonlijke toets van henzelf in de tuin staat. Maak samen een vogelverschrikker voor de moestuin of schilder decoratieve plantensteunen om de boontjes langs te leiden. Tracht met regenbestendige materialen te werken zodat ze er niet belabberd uitzien na een regenbui. Met een reeks platte keitjes kan je hun naam helpen schrijven langs of in het pad dat naar hun speelhoek leidt. Teken de buitencontouren van de letters en laat ze door de kinderen met de keitjes vullen. Leg je ze in een bak met een laagje cement, dan heb je zelfs een echte tegel.
7. Insectenhotel bouwen
Wie een beetje handig is kan zelf een bijenhotel in elkaar timmeren. Er zijn voorbeelden in tuincentra en tuinmagazines te vinden. Belangrijk is dat je het bijenhotel minstens 10 cm diep maakt en dat de achterzijde gesloten is. Ook voor het opvullen dien je rekening te houden met de grootte van de buisjes waar de bijen hun eitjes in zullen leggen. Maak de kinderen tegelijkertijd attent op het verschil tussen bijen, hommels en wespen en leg ze het nut en belang van elk van deze diertjes uit. Heel wat kinderen (en volwassenen) zijn bang van bijen, gewoon omdat ze het onderscheid tussen bijen en wespen niet kennen. Nochtans is het belangrijk dat ze begrijpen hoe belangrijk deze bestuivers zijn voor het voedsel dat elke dag op hun bordje ligt.
8. Tent of tipi
Een warme zomeravond? Dan ga je toch zeker in de tuin slapen. Voorzie een voldoende ruime tent waar je samen met de kinderen in kan liggen zodat ze gerust zijn en zich veilig voelen. Het is extra leuk als jullie ’s avonds ook buiten eten en ’s ochtends een eitje bakken in de tuin, vlakbij de tent. Het kampeergevoel zal optimaal zijn. Zien ze het niet zitten om buiten te slapen? Dan kan een tipi om overdag in te spelen een prettig alternatief zijn. Je kan er eentje maken van bamboestokken en lakens, van wilgentakken (weet wel dat deze gaan groeien als je ze in de grond steekt) of gewoon lakens over de wasdraad draperen waar ze onder kunnen zitten. Zorg dat er een tafeltje en stoeltjes staan zodat ze er zich kunnen terugtrekken als ze even op zichzelf willen zijn. Of misschien heb je geluk en nodigen ze je wel uit op de koffie?
FAQ
-
Welk hout gebruik ik het beste?
Probeer zoveel mogelijk met recuperatiematerialen te werken. Palletten zijn een dankbaar materiaal, maar misschien heb je nog wel andere zaken liggen.
-
Hoe weer ik onkruid in het moestuintje?
Niets zo effectief als je eigen handen gebruiken. In een m²-moestuin is onkruid wieden bijna plezierig, de oppervlakte is beperkt en door de indeling in vakjes heb je een goed overzicht. Kijk regelmatig tussen de plantjes of er ongewenste planten groeien. Een laagje mulch tussen de groenten voorkomt de groei van onkruid en houdt de bodem vochtig waardoor je minder water moet geven.