Buiten planten in volle grond
Soms is het handig (of nodig) om jonge planten rechtstreeks op hun plaats te zetten in de tuin. Je kan jonge planten kopen of zelf binnen opkweken. In april mogen al veel groenten als jonge plant de tuin in. Een mooie voorjaarsdag is dan het ideale moment om ze buiten te planten. Maar hoe doe je dat?
Wat heb je nodig?
Spade of schopje, plantkoord, plantgoed, gieter
Wanneer doe je dit?
Als de planten die binnen gezaaid zijn in potjes groot genoeg zijn om buiten te planten. Dat is het geval voor de meeste groenten die binnen opgekweekt worden. Behalve tomaten, courgettes en paprika's. Die plant je pas na half mei buiten.
In april kan je heel wat plantgoed van groenten kopen in perspotjes of blokjes, klaar om in de grond te planten. Ook in de zomer zijn op die manier wintergroenten beschikbaar.
De voorbereiding
De strook grond moet fijn en effen gelegd worden. Dat doe je met een hark of krabber.
Als de grond kurkdroog is, kan je daags voordien flink begieten. Als de grond te nat is, kan je die enkele dagen afdekken met een folie.
Een vliesdoek is handig om de grond op te warmen voor je gaat planten of om pas geplante groenten te beschermen.
Hoe planten?
Met een plantkoord kan je een rechte lijn trekken in de strook grond. Uiteraard kan je ook in een vrij verband planten. Het grote voordeel van planten in een rechte lijn, is de onkruidbestrijding. Alle groen dat naast de rij groeit, mag je wegschoffelen.
Maak een kuiltje in de grond met het schopje. De moeilijkheid hierbij is in te schatten hoe diep het kuiltje moet zijn. Pas aan indien nodig.
Als de grond droog is, giet dan eerst water in het kuiltje en laat dat enkele minuten intrekken voor je plant.
Werk systematisch, zodat je niet moet lopen over hetgeen je pas geplant hebt.
Besluit het planten met een stevige gietbeurt, tenzij het meteen zou gaan regenen. Doe dat liefst zo dicht mogelijk tegen de planten en niet met een gieter met broes.
Staan de planten in perspotjes?
Zet het jonge plantje met perspotje en al in het kuiltje, het potje mag helemaal onder de grond komen. Vul het kuiltje rondom de plant op met fijne aarde en druk de grond zachtjes aan.
Heb je zelf plantjes opgekweekt?
Haal het plantje met kluit en al uit het potje. Keer het potje even om, steek het plantje tussen je vingers en hou met je handpalm de aarde uit het potje tegen terwijl je het potje verwijderd. Zet het plantje met zoveel mogelijk aarde aan de wortels in het kuiltje. Vul het kuiltje rondom de plant op met fijne aarde en druk de grond zachtjes aan. Doe dit voorzichtig om de losse wortels niet te veel te beschadigen.
Plantjes gekocht?
Vaak worden ze aangeboden in kleine geperste blokjes van aarde en zand. Laat deze blokjes niet uitdrogen tussen de aankoop en het planten in. Plant je sla, zet de blokjes niet te diep in de grond. Dan groeit de krop ietsje hoger dan de grond en is er meer verluchting onder de bladeren. Plant je kolen, dan mag je de blokjes dieper planten zo vallen de kolenstengels niet omver.
2 belangrijke tips
Plant in het voorjaar geen vorstgevoelige planten buiten in de tuin voor de ijsheiligen gepasseerd zijn. Dat betekent wachten tot na 15 mei. Tenzij je kan planten onder de bescherming van een vliesdoek of een bloempot.