Overslaan en naar de inhoud gaan
Home
Mobile menu expand icon Menu Sluiten
  • Tuin van de toekomst
  • Nieuws
    • Tuintips lenteweek
  • Open tuinen
    • Tuinen zoeken
    • Zelf je tuin openstellen?
  • Contact
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram
  • Inloggen

Gazon met meerwaarde

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Gazon met meerwaarde
Alternatief gazon

Share

Facebook
Twitter
Print
E-mail
2/10/2021

Sprietjes of bladgazon?

Kies voor meer leven

Een traditioneel gazon is een vorm van monocultuur hetgeen betekent dat er door het gebrek aan variatie in plantensoorten weinig tot geen leven naar komt. Een kort gemaaid gazon laat trouwens veel minder water naar de dieperliggende grondlaag insijpelen dan je zou verwachten. Door het gras hoger te laten groeien of te vervangen door een gemengde aanplanting, kan er dubbel zoveel water in de bodem trekken wat het grondwaterpeil ten goede komt. Heel wat nuttige diertjes zoals insecten, vogels en egels worden ook sterk door dit type aanplanting aangetrokken.

Altijd groen

Gazon met micro-klavers

Vaak wordt klaver in het gazon als onkruid beschouwd en zorgt het voor heel wat ergernis bij de tuinier. Als we naar de voordelen van klaver kijken, kunnen we enkel maar vaststellen dat het een geschikte aanvulling voor een gazon kan zijn. Klaver kan tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag. In plaats van klaver te bestrijden kunnen we de positieve eigenschappen van de plant waarderen en hem zien als een waardevol onderdeel van een grasmengsel. De meeste mengsels voor een microklavergazon bevatten een selectie van traaggroeiend graszaad en ongeveer 5% fijnbladig klaverzaad. Hierdoor krijg je het hele jaar door een dichte grasmat die bovendien mooi groen blijft. Bijkomend voordeel is dat een microklavergazon minder vaak gemaaid en bemest moet worden. De gekozen graszaden in het mengsel kunnen goed tegen droogte waardoor er ook minder beregend moet worden. Brengt een klavertje-vier overigens ook geen geluk?

Netjes maaien

Lang en tussen eilanden

Jonge kinderen hebben echt wel een stuk gazon nodig om tegen een bal te shotten, te ravotten of gewoon wat te liggen luieren. Dat dit echter een gigantische lap groen moet zijn is overdreven. Een groot gazon waar niets te zien valt behalve grassprieten is eentonig. Maar combineer je stukken gemaaid gazon met hoog gras of plantenperken, dan krijg je een veel dynamischer beeld en een meer uitdagende tuin die ontdekt wil worden. Bloemen, struiken en bomen trekken leven aan dat een tuin interessant maakt. Door met eilandjes te werken wordt regenwater ook beter vastgehouden. Je hoeft ze zelfs niet aan te planten. Laat de natuur zijn gang gaan en er komen vanzelf allerlei bloemen tevoorschijn. Omdat ze mogen blijven groeien krijg je veel variatie in soorten. Paadjes of grotere speelvakken blijf je regelmatig maaien, de rest laat je ongemoeid. Door op deze manier te werk te gaan oogt de tuin verzorgd en netjes en stimuleer je toch de biodiversiteit in je tuin. Het zal er op warme dagen ook koeler zijn want water op een vlak gazon verdampt veel sneller dan water dat tussen hogere beplanting valt.

Eén advies: test de gekozen soort(en) uit op een beperkt stukje, ben je tevreden over het resultaat, ga dan voor grotere oppervlakten. 

Carine

Puur natuur

Gemengd

Je kan ook een gemengd plantengazon aanleggen met een zaadmengsel dat bestaat uit verschillende grassoorten, aangevuld met (liefst) inheemse kruidachtigen en bloemen. Dit type gazon wordt om de twee tot drie weken tot 8 cm of hoger gemaaid. Dus … een verwaarloosd gazon met onkruiden? Het traditionele gazon gewoon zijn gang laten gaan kan je inderdaad ook beschouwen als een gemengd plantengazon. Alleen zijn de soorten dan niet gelijkmatig verdeeld over het hele terrein, wat bij het zaadmengsel wel het geval is. Het gazon enkele maanden niet maaien is ideaal om insecten aan te trekken en de bodem vochtig te houden. Wil je na een tijd wel terug je netjes afgereden gazon, dan sta je voor een stevige uitdaging. Het hoog geworden gras is dan enkel nog met een bosmaaier (of voor wie er veilig mee kan werken met een zeis) kort te krijgen. Kies je voor een gemengd plantengazon, spontaan gekomen of aangelegd, dan kan je toch best om de twee tot drie weken blijven maaien maar op een hoge maaistand zodat bloemen de kans krijgen tot bloei te komen en de bodem minder snel uitdroogt.
 

Gazonvervangers planten

Ken je ze al?

Stukken gazon vervangen door allerlei vaste planten, heesters en bomen is ideaal voor de bodem, de beestjes en de waterhuishouding van je tuin. Er zijn zelfs enkele grotendeels groenblijvende planten die geschikt zijn om sporadisch te betreden en die je kan toepassen om enkele stukken gazon een andere invulling te geven. Afhankelijk van de standplaats (zon of schaduw) en de samenstelling van de bodem kan je bij de kweker de voor jouw tuin geschikte soort vinden. Enkele voorbeelden van (grotendeels) groenblijvende, lage bodembedekkers zijn Acaena (stekelnootje), Ajuga (zenegroen), Chamaemelum (loopkamille), Leptinella (koperknoopje) of de iets hoger wordende Waldsteinia ternata (goudaardbei). Herniaria glabra (kaal breukkruid) wordt door sommige kwekers zelfs aangeraden als gazonvervanger.

2/10/2021

Share

Facebook
Twitter
Print
E-mail

Over Tuin van de Toekomst

Tuin van de toekomst en Open tuinen zijn initiatieven van Landelijke Gilden.

Is jouw tuin klaar voor de toekomst? Het wijzigend klimaat vraagt om een andere aanpak van tuinieren. Via Open tuinen tonen deelnemers hoe ten volle van de tuin te genieten maar hem ook klimaatbestendig te maken. 

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram

Initiatief van Landelijke Gilden

Landelijke Gilden logo

 

 

Voetnoten

  • Home
  • Open tuinen
  • Van tegel naar egel
  • Landelijke Gilden

Contact

+32 (0)16 28 60 24
info@landelijkegilden.be
Contacteer ons
© Open tuinen 2023
  • Gebruikersvoorwaarden
  • Privacy
  • Cookiebeleid
Powered by Dropsolid