Geen water? Geen nood!
Na twee droge zomers, mag je deze zomer weer een besproeiingsstop verwachten. Voor een tuinier die goed is voorbereid, is dat al lang geen drama meer. Beperkingen in het waterverbruik hoeven niet meteen het einde van je tuin te betekenen.
Slim water geven
Dat doe je bijvoorbeeld met een druppelbevloeiing. Dit werkt zeer efficiënt, zeker als je dit combineert met een timer op de kraan. Zo krijgt elke plant de hoeveelheid water die nodig is én op het gewenste moment. Het vergt wat inzet om uit te vlooien hoe het netwerk van waterdarmen het best aangelegd wordt en de installatie is wat puzzelwerk. Maar eens dat in orde is, werkt het allemaal vanzelf.
Bij een druppelbevloeiing gaat het water meteen naar de wortels van de plant, met zo weinig mogelijk verdamping onderweg. Vanaf de waterkraan (liefst regenwater) kanaliseert een eenvoudig netwerk van waterslangen doorheen de tuin of op het terras. Planten in volle grond zowel als planten in potten kunnen op die manier van water voorzien worden. Het spreekt voor zich dat dit systeem ook handig is als je met vakantie gaat.
Er bestaan ook praktische pompen om in de regenwaterton te zetten. Dat is ideaal voor een vat dat niet is aangesloten op het circuit van de regenwaterleiding in huis. Voor deze pomp is wel een stroomaansluiting nodig.
Een timer schakelt de kraan automatisch in en uit. De planten krijgen dan water op het gewenste moment en zo lang dat je dat nodig acht. Hiermee doe je een grote waterbesparing in de tuin en kan je toch de planten die kwetsbaar zijn in de hitte van water te voorzien.
Wat kan je nog doen om de nood aan water te verminderen?
- Water absorberende korrels mengen met potgrond
- Veel composteren en mulchen, dat vermindert de verdamping van water uit de grond
- Geef 's morgens vroeg of 's avonds laat water om verdamping te beperken
- Gebruik planten die tegen de droogte kunnen, zoals lavendel.