Nestmateriaal voor vogels
In het voorjaar kan je vogels lokken om ze aan te moedigen een broedplaats te starten in jouw tuin. Je kan ze een handje helpen door een collectie van geschikte materialen ter beschikking te stellen om te gebruiken voor de binnen- en buitenbekleding van hun nest.
Alles wat vogels kunnen gebruiken om hun nest te bouwen, zowel voor de binnen- als voor de buitenafwerking is welkom. Stel een divers aanbod samen, dat lokt ook vogels van verschillende pluimage. Want de ene vogel wenst slechts een holletje, terwijl een andere soort dagenlang werkt aan een ingewikkelde takkenarchitectuur.
Bied goed nestmateriaal
Vogels kunnen vanalles gebruiken voor de binnen- en buitenafwerking van hun nest. Zolang het materiaal maar tegemoet komt aan hun verscheidenheid van wensen. Vogels willen een zacht en warm plekje maken ter bescherming van de eitjes en de kuikentjes. Het materiaal moet comfortabel zijn en makkelijk te gebruiken. Soms moet een vogelnest voorzien worden van camouflage, het moet zeker beschermd worden tegen de regen. Er zijn vogels die in een boom werken aan hun nest, anderen kleven het liever tegen een muur of onder een hoge dakgoot. Uiteraard is die ondersteunende infrastructuur al wel aanwezig in je tuin.
Welk materiaal vinden vogels interessant?
- Nestmateriaal voor de binnenbekleding: wol, stro, veren, droog gras, touw, mos, haren van huisdieren (of onszelf) in een royale hoeveelheid. Let wel een beetje op met huisdierharen, stel deze enkel ter beschikking wanneer je je huisdier niet behandeld hebt met bv. antivlooienproduct.
- Gegeerd voor de buitenbekleding zijn takjes in alle maten en diktes, dennennaalden, fijn snoeisel, modder, steentjes, mos.
Verzamel het nestmateriaal, knip lange delen in kortere stukken die hanteerbaar zijn voor de vogels. Stukjes van 10-15 cm zijn lang genoeg voor de meeste tuinvogels. Het is niet de bedoeling dat de kuikens er verstrikt in geraken.
Verschillende manieren om het aan te bieden
Maak op de grond hoopjes met het materiaal, gemengd of apart. Zorg dat het niet weg vliegt, maar het mag ook niet te vast geknoopt worden. Afgevallen bladeren kan je laten liggen of op een hoopje vegen, verzamel de takjes in een mini-takkenwalletje in de tuin.
Je kan materiaal ook op hoogte aanbieden. Neem een gevorkte tak en maak aan 1 kant een lang touw vast. Rol kleine bundeltjes van elk nestmateriaal, wikkel ze met het touw omheen de tak. Blijf bundeltjes toevoegen en touw wikkelen tot je een dikke bundel met materiaal bekomt. Maak een lus in het uiteinde van het touw om de bundel op te hangen aan een boom vlakbij mogelijke nestplaatsen. Vogels die er gebruik van willen maken, zullen het snel vinden.
Inspiratie om materiaal te bundelen
- Een vogelvoederstation dat ’s winters gebruikt wordt om nootjes te voeren kan je in het voorjaar opvullen met nestmateriaal.
- Een rondje kippengaas kan je opvullen en ophangen of op de grond achterlaten.
- Je kan een dikke prop maken met het nestmateriaal en dat stevig omwikkelen met draad, klaar om op te hangen.
- Een karton of plankje doorboren en het nestmateriaal door de gaatjes ordenen. Het plankje kan onder een struik gezet worden.
- Een oude keukengarde (klopper) kan je opvullen en ophangen aan een tak.
- Vogels die in een hol broeden, doe je plezier met een vogelhuisje of een holle boomstam.
Wat geef je zeker niet?
Er zijn materialen die je beter niet aanbiedt omdat ze gevaarlijk zijn voor jonge vogels of omdat ze broeihaarden worden van ongedierte omdat er onvoldoende verversing is van het nestmateriaal.
- Gebruik geen materialen die niet vergaan, zoals visnet, plastiek.
- Gebruik ook geen geparfumeerde, chemisch behandelde of synthetische materialen.
- Beperk de lengte van de draden of takken. Ellenlange slierten zijn onnodig of zelfs gevaarlijk.
Vogels welkom, maar soms niet op eender welke plek
Het lijkt onlogisch, maar soms moet je vogels ontmoedigen om op een bepaalde plek te nestelen. Een uitgekozen plek kan een onveilige plek blijken omdat ze ideaal gelegen is voor een loerende kat. Een plekje waar de wind vrij spel heeft om het nest omver te blazen bij een voorjaarsstorm moedig je best niet aan, net zomin als een plek onder een lekkende dakgoot, naast een gloeiend gestookte bakoven, in een verluchtingsuitlaat voor dampkap of droogmachine.
Eens een vogel zijn intrek genomen heeft en in je tuin aan het broeden gaat, begint de volgende stap in je vogelvriendelijke tuin: de zorg voor voedsel (zaden en insecten).