Onderbroek zo goed als intact?
Schenk meer aandacht aan het bodemleven
Is de onderbroek nog bijna intact? Zie je nauwelijks tekenen van verval? De bodem scoort slecht. Je zal actie moeten ondernemen om je bodem te verbeteren en het bodemleven bij te sturen. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Weet dat het een werk van lange adem wordt, dus begin er vandaag nog aan.
Stimuleer het boeiende bodemleven
In de bovenste laag van onze bodem is er onvoorstelbaar veel leven: miljoenen kleine organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën. Althans, als je tuinbodem er goed aan toe is. De bodembeestjes zorgen ervoor dat de bodem gezond blijft, dat planten goed kunnen groeien, er water opgeslagen kan worden en nog vele andere dingen. Kortom, een rijk en divers bodemleven is de sleutel tot een gezonde bodem en een bloeiende klimaatrobuuste tuin! Het resultaat van de onderbroekentest toont aan dat het in jouw tuin op dat vlak toch nog wat beter kan.
Slecht resultaat?
We gaan samen op zoek
-
Wat betekenen de vlekjes op de stof?
Na enige tijd in de grond beginnen schimmels en bacteriën de katoenen stof aan te tasten. Daarna volgen de bodemdiertjes die de gaten maken. De zwarte vlekken zijn het werk van de schimmels, de gekleurde vlekken (meestal gele) verraden de aanwezigheid van bacteriën in de grond. Een lichte aantasting na twee maanden ondergronds wijst erop dat die bodemorganismen veel te weinig voorkomen.
-
Was je onderbroek wel 100% katoen?
Het bodemleven floreert als er voortdurend voldoende koolstof in de grond aanwezig is. Koolstof is een veel voorkomend element in alle organische verbindingen. Niet alleen in compost, ook in katoen. Wanneer een 100% katoenen onderbroek begraven wordt in de bodem, is ze een maaltijd voor heel veel bodemleven. Een onderbroek die synthetische grondstoffen bevat, is veel minder gegeerd en vertoont daardoor veel minder tekenen van bodemleven na twee maanden onder de grond.
-
Was het de voorbije periode te droog voor het bodemleven?
Voor het bodemleven is het voorjaar een zeer actieve periode. De bodem warmt geleidelijk op en is er nog voldoende bodemvocht aanwezig. Tijdens een hete zomer heeft het bodemleven even een dipje. Daarom raden we aan om de onderbroekentest te doen tussen april en juli. In 2023 was het voorjaar ideaal voor het bodemleven.
-
Heb je in de laatste 10 jaar gebouwd of verbouwd?
Bij nieuwbouw en verbouwingen komen vaak zware machines het terrein op. Indien jouw grond niet beschermd is geweest door bijvoorbeeld rijplaten dan zal de structuur van de bodem in je tuin volledig zijn verwoest. Het is dan ook niet makkelijk om hierna een gezond bodemleven te ontwikkelen en vaak zal nieuwe aanplant het dan ook op die plaatsen zeer moeilijk hebben.
Hoe je jouw bodem het beste kan helpen kan je leren op onze webinar rond bodemherstel van ontharde bodems op 19 september 2023. Meer info volgt binnenkort.
-
Gebruik je vaak pesticiden of kunstmest?
Kunstmest bevat vaak hoge concentraties aan zouten en dat is nefast voor het bodemleven. Bodemdiertjes drogen er letterlijk van uit en verdwijnen uit je bodem. Gevolg? Je planten kunnen moeilijker de voedingsstoffen uit de meststof opnemen waardoor je het jaar erop nog meer moet strooien. Niet doen dus! Voed de planten (én de bodem) met organische meststoffen zoals compost.
Dezelfde redenering geldt voor pesticiden. Ook al zijn ze niet bedoeld om je bodem aan te tasten toch zijn het onnatuurlijke chemische stoffen die de o zo belangrijke chemische balans van jouw bodem gaan verstoren. Probeer je tuin biodivers te maken en plant verschillende plantensoorten aan zodat ook de natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluizen de weg naar jouw tuin kunnen vinden. Koester deze roofdiertjes in je tuin, zij doen het werk voor jou.
-
Zie je waterplasjes op de grond na een felle regenbui?
Als het water na een regenbui niet snel genoeg de grond kan intrekken, blijven er kleine (of grotere) plasjes water nog enkele uren zichtbaar. Dat is een teken dat de grond moeilijk doorlaatbaar is en ook last heeft om het water op te nemen. De oorzaken hiervan zijn: gecompacteerde grond en/of te weinig organische stof in de grond.
- Verbeter de grond door er organisch materiaal in te verwerken (lichtjes inspitten). Of zaai groenbemesters die veel wortels vormen zoals facelia of mosterd.
- Heb je kippen? Laat ze scharrelen in de tuin tijdens winterperiode. Ze maken de grond los en leveren op natuurlijke wijze organisch afval voor het bodemleven.
- Probeer zo weinig mogelijk de bodem te spitten, gebruik een woelvork.
- Loop niet te veel over de grond, zorg voor paden.
-
Wordt de bodem onafgedekt blootgesteld aan de volle zon?
Hoge temperaturen zijn nefast voor een gezond bodemleven. De temperatuur op een niet bedekte bodem kan wel 30°C hoger zijn dan waar er planten of mulch aanwezig is en kan bij een omgevingstemperatuur van 25°C al temperaturen van 50°C veroorzaken. Die hoge temperaturen zorgen niet alleen dat veel bodemleven zal afsterven maar ook dat de bodem nog sneller zal uitdrogen.
De bodem bedekken is dus de boodschap! Kies voor planten of een organische mulchlaag.
- Laat bladeren liggen waar het kan, dit is organisch voedsel voor het bodemleven dat gratis in je tuin beschikbaar is.
- Plant bomen en struiken in je tuin, hun wortels leven samen met bacteriën en schimmels én ze leveren afgevallen bladeren.
- Plant zoveel mogelijk verschillende planten in je tuin
- Hou de bodem bedekt met planten of mulch.
- Ook in de winter, hou de bodem bedekt, met groenbemesters, zoveel mogelijk levende wortels doorheen het jaar.
-
Gebruik je regelmatig compost?
Compost is organisch materiaal en dus voedsel voor het bodemleven. Leg jaarlijks een laagje compost tussen de planten en strooi een fijn laagje uit over het gazon. Dit brengt organische stof in de bodem wat goed is voor alle soorten van micro-organismen.
- Leg een laagje van 1 tot 2 cm compost tussen de planten of op de bodem.
- Hou dit vol, jaar na jaar, je grond zal geleidelijk aan verbeteren.
-
Ondanks alle tips toch een slecht resultaat?
Pas je reeds al onze tips toe en heb je toch een slecht resultaat? Dan is er misschien meer aan de hand.
Bij een heel slecht resultaat en een niet direct verklaarbare reden is het aan te raden om je bodem te laten onderzoeken. Misschien heb jij een extreme zuurtegraad in je bodem of is er sprake van vervuiling? Een correcte bodemanalyse kan al heel wat uitsluiten of bevestigen want een onderbroek begraven alleen zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van jouw bodem. Meten is weten ! Na de resultaten kan je gericht aan de slag. Hiermee zorg je voor een gezonde leefomgeving voor de bodemdiertjes en jezelf.
Toch is er goed nieuws! Ook met dit resultaat kan je deelnemen aan onze wedstrijd, vergeet dus niet om jouw onderbroek te registreren via onze website en stuur indien mogelijk een foto door. Misschien win je een prijs die je tuin op weg helpt naar een beter bodemleven.