Onderbroek zo goed als intact?
Is de onderbroek nog bijna intact? Zie je nauwelijks tekenen van verval? De bodem scoort slecht. Je zal actie moeten ondernemen om je bodem te verbeteren en het bodemleven bij te sturen. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Weet dat het een werk van lange adem wordt, dus begin er vandaag nog aan.
Stimuleer het boeiende bodemleven
In de bovenste laag van onze bodem is er onvoorstelbaar veel leven: miljoenen kleine organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën. Althans, als je tuinbodem er goed aan toe is. De bodembeestjes zorgen ervoor dat de bodem gezond blijft, dat planten goed kunnen groeien, er water opgeslagen kan worden en nog vele andere dingen. Kortom, een rijk en divers bodemleven is de sleutel tot een gezonde bodem en een bloeiende klimaatrobuuste tuin! Het resultaat van de onderbroekentest toont aan dat het in jouw tuin op dat vlak toch nog wat beter kan.
Tips voor een beter bodemleven
- Geef voedsel aan het bodemleven. Leg jaarlijks een laagje compost tussen de planten en strooi een fijn laagje uit over het gazon. Dit brengt organische stof voor micro-organismen. Hou dit vol, jaar na jaar, je grond zal geleidelijk aan verbeteren.
- Laat bladeren liggen waar het kan, dit is organisch voedsel voor het bodemleven dat gratis in je tuin beschikbaar is.
- Plant bomen en struiken in je tuin, hun wortels leven samen met bacteriën en schimmels én ze leveren afgevallen bladeren.
- Plant zoveel mogelijk verschillende planten in je tuin
- Hou de bodem bedekt met planten of mulch.
- Ook in de winter, hou de bodem bedekt, met groenbemesters, zoveel mogelijk levende wortels doorheen het jaar.
- Heb je kippen? Laat ze scharrelen in de tuin tijdens winterperiode. Ze maken de grond los en leveren op natuurlijke wijze organisch afval voor het bodemleven.
- Probeer zo weinig mogelijk de bodem te verstoren. Gebruik een woelvork om zo weinig mogelijk te spitten. Loop ook niet te veel over de grond, zorg voor paden.
- Doe een bodemanalyse. Het bodemleven floreert als er niet te veel, maar ook niet te weinig voedingstoffen in de grond zijn. Laat ook nagaan wat de zuurtegraad is van je grond, voor je gaat bekalken. Veel tuinen blijken eerder te veel dan te weinig bemest te zijn.
- Indien vermoeden van erg weinig bodemleven: wormen of zelf bacteriën en schimmels uitzetten