Onderbroek zo goed als opgevreten?
Blijven enkel de elastiek en nog wat naden over? Goed zo! Dit is het best mogelijke resultaat. Je tuingrond zit vol leven, met regenwormen, insecten, schimmels, bacteriën die gesmuld hebben van het katoen. Zij helpen je bodem gezond te houden.
In de bovenste laag van je tuinbodem is er onvoorstelbaar veel leven aanwezig: miljoenen kleine organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën. Die drukke biologische activiteit houdt de tuinplanten vrij van ziekten en plagen waardoor ze voluit groeien en bloeien. Dat maakt iedereen blij! Je tuingrond is dus in topconditie. Dankzij het bodemleven is er voldoende lucht in de ondergrond, worden voedingsstoffen gevormd en kan regenwater dieper tot bij de plantenwortels komen.
Om dat zo te houden hebben we enkele tips voor je.
- Leg jaarlijks een laagje compost tussen de planten en strooi een fijn laagje uit over het gazon. Dit brengt organische stof aan voor al die nuttige micro-organismen.
- Laat bladeren liggen waar het kan, dit is organisch voedsel voor het bodemleven dat gratis in je tuin beschikbaar is.
- Hou de bodem bedekt met zo veel mogelijk verschillende plantensoorten.
- Gebruik in de moestuin groenbemesters om lege plekken te vullen. Die planten wortelen heel diep en geven het bodemleven een extra ondersteuning.
- Heb je kippen? Laat ze scharrelen in de tuin tijdens winterperiode. Ze maken de grond los en leveren op natuurlijke wijze organisch afval voor het bodemleven.
- Probeer zo weinig mogelijk de bodem te verstoren. Gebruik een woelvork om zo weinig mogelijk te spitten. Loop ook niet te veel over de grond, zorg voor paden.