Zelf ontwerpen en aanleggen of niet?
Wil je zelf creatief aan de slag gaan of wat inspiratie opdoen om met je tuinarchitect of tuinaanlegger een plan uit te werken?
Een wishlist en voorbeelden of tekeningen van gewenste tuinhoekjes helpen om tot een optimaal resultaat te komen.
Is dat allemaal zelf uitzoeken niets voor jou?
Wil je liever van de tuin genieten dan hagen snoeien, laat staan zelf aan de vorm en uitvoering beginnen? Daar is absoluut niets mis mee. De kans is groot dat je omvangrijk tuinwerk liever uitbesteedt dan zelf aan de slag te gaan. Zeker voor de aanleg van boordstenen, paadjes en opritten neem je dan graag een deskundige onder de arm.
Misschien is je tuin aan een opfrisbeurt toe omdat enkele bomen het loodje hebben gelegd? Op je 20ste kan je jonge bomen planten die nog heel wat jaren de tijd hebben om uit te groeien tot schaduwdaken. Kan je zo lang niet wachten, dan kan je de tuinaannemer ook raadplegen om grotere bomen te zetten. Een stamomtrek van 18 cm is nog zelf te planten, grotere formaten laat je best planten door een deskundige die de nodige zorg zal besteden aan het uitgraven van het plantgat, de samenstelling van de vulgrond en de optimale groeivoorwaarden.
Een boom plant je immers niet voor even, maar voor een lang leven.
Je tuin vorm geven, hoe begin je eraan?
Ben je een van die mensen die heel graag in de tuin werkt en ja, zelfs zwoegt. En dan liefst ook nog zelf de touwtjes in handen nemen om de tuin te ontwerpen en een persoonlijke invulling te geven? Een uitdagend taakje waar je misschien wat tegenaan ziet? Gelukkig bestaan er van die handige, gratis tuinontwerptools om stapsgewijs een droomtuin op papier te zetten. Alvorens aan de slag te gaan is het wel belangrijk na te denken over wat je precies van je tuin verwacht. Wat is je belangrijkste doelstelling? Dient de tuin om te genieten, moet hij onderhoudsvriendelijk zijn, is biodiversiteit en ecologisch beheer heel belangrijk? Deze elementen bepalen mee de vorm en de inhoud van je tuin. Het is dus ook belangrijk hier voldoende tijd voor uit te trekken. Eens een goed zicht op het einddoel, kan je aan de slag gaan.