Onderbroek Ondergronds

Hoe gezond is jouw grond? Doe de onderbroekentest!

Een gezonde bodem? Dat is een hongerige bodem! Heel wat verschillende beestjes zoals wormen, schimmels en bacteriën zorgen ervoor dat planten goed kunnen groeien. Wil je weten hoe het bodemleven in jouw tuin is? Doe dan de onderbroekentest! Hoe meer leven in de bodem, hoe sneller je onderbroek is opgegeten!    

Doe thuis mee met dit experiment!

onderbroek ondergronds banner
Onderbroek ondergronds_intact

Meet het bodemleven

met je onderbroek 

Groeien de vaste planten niet zo uitbundig als je verwacht? Overleeft de pas aangeplante boom de zomer niet? Levert de moestuin niet de opbrengst die je verwacht? Dat zou wel eens aan het bodemleven kunnen liggen! 
De onderbroekentest maakt het aanwezige bodemleven zichtbaar. Bodemdiertjes, schimmels, bacterien en zoveel meer organismen werken samen om dood plantenmateriaal te verteren tot voedingsstoffen voor de groeiende planten. Voor hen is een katoenen onderbroek een feestmaaltijd . 
Neem een propere onderbroek uit de kast of start met een gloednieuw exemplaar. Wat je ook kiest, zorg dat het 100% katoen is.

Graaf jij je onderbroek in?

Laat het ons weten!

Maak een ondiepe kuil, ongeveer 10 cm diep en leg de onderbroek plat op de bodem. Maak nu een foto! Bedek de onderbroek met de uitgeschepte grond. Duid de plek aan met een vlagje of label, iets dat stevig in de grond prikt en niet wegblaast met de wind. Zo weet je over twee maanden nog waar je moet opgraven. Noteer de datum van de ingraving op je kalender of op het label. Registreer je jouw onderbroek via onderstaande knop? Dan geven we je een seintje wanneer ze de grond uit mag. Bovendien maak je dankzij jouw registratie kans op een prijs uit onze bodemloze prijzenpot!

regenworm in de tuin

Laat de bodembeestjes smullen

Wacht 60 dagen

Misschien is dit wel het moeilijkste onderdeel van de test: wachten. Laat de bodembeestjes 60 dagen rustig hun werk doen. Noteer op je kalender wanneer de onderbroek er weer uit moet of registreer je deelname, dan sturen we je een herinnering wanneer je onderbroek stilaan uit de grond mag en maak je kans op één van de prijzen uit onze prijzenpot. Die is gevuld met onder meer heel wat zakken potgrond, tuinboeken, vlinder- en bijenhotels, ...

Wat je kan doen in je tuin tijdens het wachten

Graaf de onderbroek op

Wat blijft ervan over?

Ontgraaf zeer zorgvuldig de onderbroek om te ontdekken wat er nog van overblijft. Doe dat heel voorzichtig en ga te werk zoals een echte archeoloog. Schep de bovenste centimeters aarde weg, schraap langzaam dieper en borstel de restjes grond weg. Maak een foto van het resultaat. Hoe actief is het bodemleven in je tuin? Wij zijn net zo nieuwsgierig als jij!

Het resultaat

Hoe ziet je onderbroek er uit na twee maanden?

Vergelijk de vertering van de onderbroek en maak conclusies over het bodemleven in jouw tuingrond. Hoe gezond is jouw tuingrond? Je komt het hier te weten.
  • Onderbroek zo goed als weg?

    Blijven enkel de elastiek en nog wat naden over? Proficiat! Je tuingrond zit vol leven, met regenwormen, insecten, schimmels, bacteriën die gesmuld hebben van het katoen. Zij helpen je bodem gezond te houden. 

  • Onderbroek wat aangevreten?

    Het bodemleven in je tuin is duidelijk aanwezig maar het kan nog wat hulp gebruiken om de bodem nog levendiger en vruchtbaarder te maken. Schenk deze zomer wat extra aandacht aan je tuin met onze tips.

  • Onderbroek nog intact?

    Ai, hier is werk aan de winkel. Zie je nauwelijks tekenen van verval, dan zal je actie moeten ondernemen om je tuinbodem te verbeteren. Dat is helemaal niet moeilijk. We hebben tips om je op weg te helpen! 

onderbroek ondergronds campagnemateriaal

Doe je mee?

Deel je enthousiasme!

Wij zijn fier op onze campagne en op het doel dat ze nastreeft en dat schreeuwen we graag zo luid mogelijk van de daken. Help jij mee? Fijn! We maken het je gemakkelijk en verzamelden ons campagnemateriaal op één plek, waar jij het kan downloaden. Een verzameling postkaartjes, een flyer of een social media-post om te laten weten dat jij mee doet? Je vindt het achter onderstaande knop! 

Nog meer inzicht in je bodem?

Als lid van Landelijke Gilden krijg je 18% korting op de adviesdoosjes van de Bodemkundige Dienst van België. Op de website van de Bodemkundige dienst kan je doosjes bestellen waarmee je een grondstaal naar de dienst kan opsturen. Zij analyseren deze voor jou en geven tips om je bodem te verbeteren.

Verantwoording

We geven graag wat meer uitleg bij dit tuinexperiment

  • Van waar komt de idee om onderbroeken te begraven?

    De onderbroekentest werd bedacht door ‘The Innovative Farmers’ en voor het eerst toegepast als burgeronderzoek ‘Soil your undies’ in Canada.

    In Vlaanderen werd het op kleine schaal uitgetest binnen het LEADER-project ‘Sleutel tot de Onderwereld’, een initiatief van o.a. de Bodemkundige dienst van België, De Hooibeekhoeve en Thomas More. Bekijk hun filmpjes.  Die geven ons inzicht in de levende bodem onder onze voeten https://youtu.be/82zdLbY-pQU en in de manier waarop bodemleven zorgt voor voedingstoffen voor planten https://youtu.be/I9wthHSuqec  

  • Kan deze test alleen maar slagen met een onderbroek?

    Je hoeft uiteraard geen onderbroek te gebruiken om mee te doen met onze test. Elk stuk stof van 100% katoen dat niet gekleurd is, kan gebruikt worden. Katoen is evenzeer een organische stof en wordt dus opgegeten (lees: afgebroken) door de micro-organismen in de bodem, tenminste als ze er zijn! Hoe meer leven in de bodem, hoe meer van de katoenen stof na 2 maanden zal verdwenen zijn. Deze test maakt het bodemleven zichtbaar. Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een onderbroek, een zakdoek of een T-shirt.

  • Waarom is dat bodemleven zo belangrijk voor mijn tuin?

    Onder de grond is een belangrijk ecosysteem aanwezig dat bomen en planten helpt bij de opname van voedingsstoffen, lucht en water. We spreken dan over regenwormen, kevers en zoveel meer kriebelbeestjes. En ook over wat onzichtbaar is voor het blote oog: bacteriën en schimmels. Dat samengaan is ontzettend belangrijk voor een gezond bodemleven. Het maakt een bodem beter resistent tegen droogte, hitte of zware regenval. Een gezonde bodem bepaalt mee of planten sneller ‘aanpakken’, maar ook of je tuin de gevolgen van klimaatsverandering kan bufferen.