Onderbroek Ondergronds
Onderbroek bovengronds: wat leren de onderbroeken ons?
Vlaams bodemleven nipt geslaagd voor de onderbroekentest
52% van de bijna 500 geregistreerde onderbroeken kwam zo goed als verteerd uit de grond. Vaak waren het enkel nog de elastiekjes of de dikke naden die overbleven. Micro-organismen in de bodem, zoals bacteriën en schimmels, maar ook insecten, deden dus hun ding met net iets meer dan de helft van de onderbroeken.
De andere helft van de begraven onderbroeken valt ruwweg in twee categorieën in te delen: 20% van de onderbroeken bleek deels verteerd te zijn en 28% van de onderbroeken kwam zo goed als intact uit de grond. Haalde je zo'n (bijna) intact exemplaar uit de grond? Dan graaf je best eens wat dieper naar de oorzaak van het probleem. Zo kan de grond te nat of te droog zijn, kunnen er te veel gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen gebruikt zijn of loop je misschien te vaak over het plekje waar je onderbroek begraven lag. Meer tips vind je in de artikels hieronder!
Het resultaat
Hoe ziet je onderbroek er uit na twee maanden?
Onderbroek ondergronds of bovengronds?
Je kan de test nog steeds uitvoeren!
Prijzenpot
Ontdek onze goed gevulde prijzenpot!
Op zoek naar een voorbeeldonderbroek?
Enkele enthousiaste Landelijke Gilden-collega's delen hun resultaat met je!
Nog meer inzicht in je bodem?

Doe je mee?
Deel je enthousiasme!
Wij zijn fier op onze campagne en op het doel dat ze nastreeft en dat schreeuwen we graag zo luid mogelijk van de daken. Help jij mee? Fijn! We maken het je gemakkelijk en verzamelden ons campagnemateriaal op één plek, waar jij het kan downloaden. Een verzameling postkaartjes, een flyer of een social media-post om te laten weten dat jij mee doet? Je vindt het achter onderstaande knop!
Verantwoording
We geven graag wat meer uitleg bij dit tuinexperiment
-
Van waar komt de idee om onderbroeken te begraven?
De onderbroekentest werd bedacht door ‘The Innovative Farmers’ en voor het eerst toegepast als burgeronderzoek ‘Soil your undies’ in Canada.
In Vlaanderen werd het op kleine schaal uitgetest binnen het LEADER-project ‘Sleutel tot de Onderwereld’, een initiatief van o.a. de Bodemkundige dienst van België, De Hooibeekhoeve en Thomas More. Bekijk hun filmpjes. Die geven ons inzicht in de levende bodem onder onze voeten https://youtu.be/82zdLbY-pQU en in de manier waarop bodemleven zorgt voor voedingstoffen voor planten https://youtu.be/I9wthHSuqec
-
Kan deze test alleen maar slagen met een onderbroek?
Je hoeft uiteraard geen onderbroek te gebruiken om mee te doen met onze test. Elk stuk stof van 100% katoen dat niet gekleurd is, kan gebruikt worden. Katoen is evenzeer een organische stof en wordt dus opgegeten (lees: afgebroken) door de micro-organismen in de bodem, tenminste als ze er zijn! Hoe meer leven in de bodem, hoe meer van de katoenen stof na 2 maanden zal verdwenen zijn. Deze test maakt het bodemleven zichtbaar. Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een onderbroek, een zakdoek of een T-shirt.
-
Waarom is dat bodemleven zo belangrijk voor mijn tuin?
Onder de grond is een belangrijk ecosysteem aanwezig dat bomen en planten helpt bij de opname van voedingsstoffen, lucht en water. We spreken dan over regenwormen, kevers en zoveel meer kriebelbeestjes. En ook over wat onzichtbaar is voor het blote oog: bacteriën en schimmels. Dat samengaan is ontzettend belangrijk voor een gezond bodemleven. Het maakt een bodem beter resistent tegen droogte, hitte of zware regenval. Een gezonde bodem bepaalt mee of planten sneller ‘aanpakken’, maar ook of je tuin de gevolgen van klimaatsverandering kan bufferen.