Onderbroek Ondergronds

Onderbroek Ondergronds_chart

Onderbroek bovengronds: wat leren de onderbroeken ons?

Vlaams bodemleven nipt geslaagd voor de onderbroekentest

52% van de bijna 500 geregistreerde onderbroeken kwam zo goed als verteerd uit de grond. Vaak waren het enkel nog de elastiekjes of de dikke naden die overbleven. Micro-organismen in de bodem, zoals bacteriën en schimmels, maar ook insecten, deden dus hun ding met net iets meer dan de helft van de onderbroeken.

De andere helft van de begraven onderbroeken valt ruwweg in twee categorieën in te delen: 20% van de onderbroeken bleek deels verteerd te zijn en 28% van de onderbroeken kwam zo goed als intact uit de grond. Haalde je zo'n (bijna) intact exemplaar uit de grond? Dan graaf je best eens wat dieper naar de oorzaak van het probleem. Zo kan de grond te nat of te droog zijn, kunnen er te veel gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen gebruikt zijn of loop je misschien te vaak over het plekje waar je onderbroek begraven lag. Meer tips vind je in de artikels hieronder! 

Het resultaat

Hoe ziet je onderbroek er uit na twee maanden?

Vergelijk de vertering van de onderbroek en maak conclusies over het bodemleven in jouw tuingrond. Hoe gezond is jouw tuingrond? Je komt het hier te weten.
 • Onderbroek zo goed als weg?

  Blijven enkel de elastiek en nog wat naden over? Proficiat! Je tuingrond zit vol leven, met regenwormen, insecten, schimmels, bacteriën die gesmuld hebben van het katoen. Zij helpen je bodem gezond te houden. 

 • Onderbroek wat aangevreten?

  Het bodemleven in je tuin is duidelijk aanwezig maar het kan nog wat hulp gebruiken om de bodem nog levendiger en vruchtbaarder te maken. Schenk deze zomer wat extra aandacht aan je tuin met onze tips.

 • Onderbroek nog intact?

  Ai, hier is werk aan de winkel. Zie je nauwelijks tekenen van verval, dan zal je actie moeten ondernemen om je tuinbodem te verbeteren. Dat is helemaal niet moeilijk. We hebben tips om je op weg te helpen! 

Onderbroek ondergronds of bovengronds?

Je kan de test nog steeds uitvoeren!

 • Opgraven

  Zit jouw onderbroek ongeveer 2 maanden in de grond? Dan kan je ze opgraven en vergelijken met de voorbeelden op deze pagina! Om jouw exemplaren te registreren en kans te maken op een prijs uit onze prijzenpot, ben je net te laat, maar een mailtje met jouw bevindingen is steeds welkom!

 • Begraven

  Heb je (nog) geen onderbroek begraven? Geen paniek! Je kan ook nu je onderbroek nog begraven om je bodemkwaliteit te testen. Met de info op deze pagina, kan je altijd aan de slag!

Prijzenpot

Ontdek onze goed gevulde prijzenpot!

Iedereen die zijn opgegraven exemplaar registreerde vóór 18 september, inclusief foto, maakt kans op een prijs uit onze prijzenpot (met heel wat tuintools, diervriendelijke cadeautjes en waardebonnen van Belgische webshop MyComfort24 om ineens een nieuwe onderbroek te bestellen!).

Winnaars worden binnenkort persoonlijk gecontacteerd.

Op zoek naar een voorbeeldonderbroek?

Enkele enthousiaste Landelijke Gilden-collega's delen hun resultaat met je!

Nog meer inzicht in je bodem?

Als lid van Landelijke Gilden krijg je 18% korting op de adviesdoosjes van de Bodemkundige Dienst van België. Op de website van de Bodemkundige dienst kan je doosjes bestellen waarmee je een grondstaal naar de dienst kan opsturen. Zij analyseren deze voor jou en geven tips om je bodem te verbeteren.

onderbroek ondergronds banner
onderbroek ondergronds campagnemateriaal

Doe je mee?

Deel je enthousiasme!

Wij zijn fier op onze campagne en op het doel dat ze nastreeft en dat schreeuwen we graag zo luid mogelijk van de daken. Help jij mee? Fijn! We maken het je gemakkelijk en verzamelden ons campagnemateriaal op één plek, waar jij het kan downloaden. Een verzameling postkaartjes, een flyer of een social media-post om te laten weten dat jij mee doet? Je vindt het achter onderstaande knop! 

Verantwoording

We geven graag wat meer uitleg bij dit tuinexperiment

 • Van waar komt de idee om onderbroeken te begraven?

  De onderbroekentest werd bedacht door ‘The Innovative Farmers’ en voor het eerst toegepast als burgeronderzoek ‘Soil your undies’ in Canada.

  In Vlaanderen werd het op kleine schaal uitgetest binnen het LEADER-project ‘Sleutel tot de Onderwereld’, een initiatief van o.a. de Bodemkundige dienst van België, De Hooibeekhoeve en Thomas More. Bekijk hun filmpjes.  Die geven ons inzicht in de levende bodem onder onze voeten https://youtu.be/82zdLbY-pQU en in de manier waarop bodemleven zorgt voor voedingstoffen voor planten https://youtu.be/I9wthHSuqec  

 • Kan deze test alleen maar slagen met een onderbroek?

  Je hoeft uiteraard geen onderbroek te gebruiken om mee te doen met onze test. Elk stuk stof van 100% katoen dat niet gekleurd is, kan gebruikt worden. Katoen is evenzeer een organische stof en wordt dus opgegeten (lees: afgebroken) door de micro-organismen in de bodem, tenminste als ze er zijn! Hoe meer leven in de bodem, hoe meer van de katoenen stof na 2 maanden zal verdwenen zijn. Deze test maakt het bodemleven zichtbaar. Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een onderbroek, een zakdoek of een T-shirt.

 • Waarom is dat bodemleven zo belangrijk voor mijn tuin?

  Onder de grond is een belangrijk ecosysteem aanwezig dat bomen en planten helpt bij de opname van voedingsstoffen, lucht en water. We spreken dan over regenwormen, kevers en zoveel meer kriebelbeestjes. En ook over wat onzichtbaar is voor het blote oog: bacteriën en schimmels. Dat samengaan is ontzettend belangrijk voor een gezond bodemleven. Het maakt een bodem beter resistent tegen droogte, hitte of zware regenval. Een gezonde bodem bepaalt mee of planten sneller ‘aanpakken’, maar ook of je tuin de gevolgen van klimaatsverandering kan bufferen.