Vergroen je voortuin

Vergroen je voortuin, wat zijn de effecten van een groene buurt?
Vergroen je voortuin

De voortuin is het visitekaartje van je huis

Dit strookje tussen straat en huis kleurt je buurt

Waarom komen we toch zoveel saaie voortuinen tegen? Zelfs enthousiaste tuiniers met een schitterende achtertuin, nemen vaak genoegen met een nietszeggende voortuin. Is het omdat hij te klein is? Is het omdat je een ruime oprit naar de garage wil of een extra parkeerplaats voor de auto?

Ziet jouw straat er veel te grijs uit?

Breng kleur met jouw voortuin!

De weg naar de voordeur kan breed geplaveid zijn, maar je kan hem ook aanleggen als een doorsteek met stapstenen tussen de planten door. Geen idee hoe je eraan begint? Wij wel!

Vergroen je voortuin

Als jij ook droomt van een groene straat met veel bomen en planten

Ontdek wat je kan doen

Heb je geen groen in de buurt? Dan zijn voortuinen een mooi alternatief om mensen samen te brengen. We helpen je op weg met deze gratis brochures.

Plannen in het vooruitzicht?

Kunnen we je helpen om meer voortuinen te vergroenen in je dorp? Stuur een berichtje met je plannen aan info@landelijkegilden.be en we zoeken samen uit welke actie daarbij past.

8 tips om meteen aan de slag te gaan in je voortuin

Inspiratie voor de tuinier

Huizen met groen vallen dadelijk op en maken de buurt levendig. Een tuinontwerp hoeft niet ingewikkeld te zijn, je vindt beslist inspiratie in je eigen dorp.
Vergroen je voortuin, wat zijn de effecten van een groene buurt?

Zit je nog met enkele praktische vragen?

Aarzel je nog om eraan te beginnen? We verzamelden voor jou nog wat vragen en antwoorden.

Heb jij ook nog een vraag? Stel ze via info@landelijkegilden.be
 • Wat doe ik met het puin?

  Voor je gaat uitbreken, is het inderdaad goed om de opties te bekijken. Een container om alles af te voeren, is soms te zeer voor de hand liggend. Misschien hoef je niet alles weg te halen? Bekijk zeker of je het materiaal niet kan hergebruiken in je tuin voor de bouw van een insectenhotel, een puintuin of kruidenspiraal.

 • Welke planten in potten?

  Potten geven je het voordeel dat je ze kan verzetten en verschuiven zodat je elk seizoen een mooi tafereel krijgt.

 • Mag ik een boom planten in mijn voortuin?

  Ja, zeker doen. Kies wel een exemplaar dat past bij het formaat van je tuin. Het is niet de bedoeling dat de boom schaduw brengt bij je buren of de straat bezaait met openspattende vruchtdozen. Kies een kleine boom, kies zeker een klimaatboom.

 • Kan een gevelbeplanting mijn huis koel houden in de zomer?

  Ja, maar dan moet je wel een groot deel van je gevel laten begroeien. Of de gevelbeplanting combineren met een kleine boom op de juiste plek. Kies voor begroeiing met veel blad, het is niet nodig dat de plant wintergroen blijft (al is het wel heel mooi in die donkere tijd van het jaar!)